Wybór pieca do pizzy dla profesjonalistów

Znalezienie profesjonalnego piekarnika do pizzy nie jest łatwym zadaniem, ponieważ jest bardzo duża oferta różnych produktów na rynku. Wybór pieca do pizzy zależy od wielu czynników, między innymi od jego lokalizacji (tj. gdzie chcemy go umieścić) i sposobu użytkowania. Jednak najważniejsze jest najpierw określenie rodzaju zasilania pieca. Piece elektryczne, opalane drewnem, gazem, kombinowane, obrotowe i statyczne, stalowe kopuły… lista jest nieskończona. Dlatego przyjrzyjmy się, jak każdy rodzaj piekarnika pasuje do różnych potrzeb.

Jaki rodzaj zasilania pieca jest najlepszy?

Złotą zasadą dla pizzy jest to, że musi być pieczona w piecu opalanym drewnem. Nie potrzebuje on energii zewnętrznej, ale wkładanie drewna opałowego do piekarnika może być skomplikowane i pracochłonne. Dla wszystkich, którzy nie mogą stosować tego paliwa, piec do pizzy opalany gazem lub elektryczny jest dobrym kompromisem. Piec gazowy zużywa nieco więcej energii niż piec na drzewo, ale jest o wiele łatwiejszy w obsłudze. Piece do pizzy elektryczne są urządzeniami, które zużywają najwięcej energii; potrzebują dużej mocy, aby osiągnąć wysoką temperaturę. Przykładowo, dwupoziomowy piec na 8 pizz marki RedFox będzie w eksploatacji droższy niż odpowiednik gazowy. Jednak pizzerie, dla których wydajność jest najwyższym priorytetem, wybierają piece konwekcyjne. Wytwarzana ilość pizz jest wtedy większa, ale kosztem jakości.

Innym głównym czynnikiem jest czas przygotowania pizzy. Jest on bardzo krótki w tradycyjnych piecach opalanych drewnem i gazem lub w stalowych kopułach i zwiększa się do 4 minut w elektrycznych piecach, aby uzyskać skórkę, która smakuje bardziej jak ciastka, aniżeli pizza.

Piekarniki gazowe kontra elektryczne

Praca z piekarnikiem gazowym jest najlepsza dla tradycyjnej pizzy o dużej objętości. Takie urządzenia wytworzą bardziej chrupiącą skórkę i równomiernie upieką całą pizzę. Jednopoziomowy gazowy piec do pizzy marki Flame 4 jest doskonały nawet do grubszych pizz serowych z zawijanymi brzegami.

Tak naprawdę wszystko sprowadza się do użyteczności firmy. Jeśli w lokalu nie ma dostępu do gazu ziemnego lub ciekłego propanu, modele elektryczne będą lepiej odpowiadały potrzebom. Elektryczny piec do pizzy jest również lepszą opcją dla firm zależnych od mobilności, takich jak food trucki i wózki koncesyjne, które najprawdopodobniej nie będą miały dostępu do gazu.

Jednak, jak wspomniano powyżej, problem ze znalezieniem odpowiedniego piekarnika dla naszej firmy nie zostanie rozwiązany tak prosto – musimy także rozważyć, ile pizzy chcemy wyprodukować, ile mamy dostępnej przestrzeni, jaki rodzaj pizzy planujemy robić i jaki mamy budżet. Sklep gastronomiczny Gastroplaneta.pl oferuje doradztwo tak, aby dokonać właściwej oceny przed zakupem profesjonalnego piekarnika do pizzy, ponieważ jest to inwestycja na przyszłość!

[Głosów:1    Średnia:1/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here